top of page

120 років з дня народження Валер’яна Підмогильного

2 лютого виповнюється 120 років з дня народження Валер’яна Підмогильного – українського письменника і перекладача, одного з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Він є автором першого в українській літературі урбаністичного роману «Місто» (1928)

2 лютого 1901 року народився геній «Розстріляного відродження» -перекладач і філософ Валер’ян Підмогильний. Творчий шлях Валер’яна Петровича тривав лише 15 років. А потім його ім’я було вилучено з літературного процесу. Майже шістдесят років українському читачеві довелося чекати повернення його творів.

Відомий український письменник Ю. Смолич писав: «Коли б хтось із читачів оцих моїх спогадів та запитав мене, кого з молодих українських письменників двадцятих—тридцятих років я вважаю найбільш інтелектуально заглибленим, душевно тонким або, по-простому кажучи, найбільш інтелігентним, то я б ні на хвилину не задумався і відказав: — Валер’яна Підмогильного».

Із невеличкого хутору він першим у Європі зробив крок у «філософію буття». У своїх творах прозаїк розглядав людину як унікальну духовну істоту, яка здатна свідомо обирати власну долю. А надихав його портрет психоаналітика Зигмунда Фрейда, переконані дослідники. Перші твори майбутній письменник почав друкувати під час навчання у реальному училищі під псевдонімом Лорд Лістер у 1910 р. Багато часу приділяв самоосвіті, вивчав іноземні мови. У 1918 – 1919 рр. навчався в Катеринославському університеті, але через матеріальне становище залишив навчання і працював вчителем. 1919 року в журналі «Січ» з’являються оповідання «Гайдамака», «Старець», «Баня». 1920 р. виходить перша збірка оповідань «Твори, том І». Видання викликало зацікавлення і примусило заговорити про Валер`яна Підмогильного як талановитого письменника. Переїжджає до Києва, працює вчителем, у книжковій палаті, у видавництві «Книгоспілка», в журналі «Життя й революція». У 1922 р. виходить книжка оповідань «В епідемічному бараці». Наступного року в журналі «Нова Україна» (Прага), з'являються новели з циклу «Повстанці», оповідання «Іван Босий». Валер`ян Підмогильний бере активну участь у створенні літературних угрупувань («Ланка» «МАРС» та ін.), займається перекладацькою діяльністю, працює в літературознавстві та мовознавстві. 1926 р. побачили світ повість «Третя революція», збірка оповідань «Проблема хліба», переклад роману «Таїс» А. Франса, словник «Фразеологія ділової мови» (підготовлений разом з Є. Плужником), літературно-критичні праці «Іван Нечуй-Левицький» та «Без стерна». У 1928 р. у Харкові виходить друком роман «Місто». На початку 30-х років процес українізації, розпочатий у 20-ті роки, згортається, починаються репресії проти української інтелігенції. Валер'ян Підмогильний одним з перших відчув це на собі: у 1930 році його звільняють з редакції журналу «Життя й Революція», журнали і видавництва відмовляються друкувати твори автора. 1933 року письменник перебирається з Києва до Харкова і працює переважно над перекладами. У грудні 1934 р. В. П. Підмогильний був безпідставно заарештований і засуджений «за участь у роботі терористичної організації». Поки письменник був під арештом він писав листи своїм рідним, збереглось 25 листів до дружини, в яких розповідає про свої переклади, розпочаті повісті, оповідання. 3 листопада 1937 р. письменника розстріляно на Соловках. Посмертно реабілітований у 1956 р. Він прожив коротке життя, але увійшов в літературу як засновник українського урбаністичного роману.

У невеликій автобіографічній замітці Валер'ян Підмогильний так підсумував свій шлях: «Очевидно, є люди, що своє життя можуть згадувати, як суцільну смугу радості. Є люди, життя яких насичене і радостями, і печалями. Можливо, ці люди найщасливіші, бо справжнє щастя може відчути той, хто зазнав горя. Я оглядаюсь на пережите. Де мої радощі? Життя пережите, мов шлях заболочений. Шлях, що ним не йдуть, а бредуть, повільно пересуваючи ноги, не в силі скинути важкий налип багна. Стомлений у першому кроці, знеможений у подальших, я шукаю світлої плями на пройденому шляху і не знаходжу...».


Пропоную вашій увазі цікаву вікторину про життя і творчість В. Підмогильного


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZPFgxvNZkCiecR3Cw9uZoWn_EnaI58A9GRiwikhzNodSSjA/viewform?fbclid=IwAR3HNJc4EhfLAD0qaHg8cnDwwV3WzNBhb5YfyAj5U-jFx1NW-OdOFRXDDpU&fbzx=-3767906530829112231

118 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
logo-calendarium-ru.png
[000018].jpg
Удовик Олена Олнаександрів
bottom of page